Витамини и минерали
Натрий, Калий, Калций, Магнезий, Фосфор, Хлор
Макроелементи - Дневната необходима за човек .

Натрий (Na). Основната функиця на този минерал е да задържа и разпределя водата в организма, поддържа оптималната възбудимост на нервната и мускулната такън. Потребността от натрий се увеличава при активна силова работа, особено при висока температура на околната среда, при изгаряния, повръщане, диария, продължителен прием на диуритични средства.
Дефицитът от натрий в организма са съпроводени с обезводняване на организма, понижаване на кръвното налягане, нарушение в дейността на централната нервна система.
Предозиране с натрий (случва се доста често) води след себе си задържане на течности, повишена възбудимост, хипертония, нарушения в работата на бъбреците.
Натриев хлорид NaCl (сол) се съдържа в: рибата (особено морската), кашкавала, хляба, сиренето, практически във всички продукти от животински произход и в много зеленчуци.

Калий (K). Този минерал способства отделянето на течности от организма. Явява се противоположност на натрия и е противосклеротично средство, тъй като натрия се изхвърля заедно с урината с помощта на калия. Също така калия участва при обмяната на въглехидратите, синтеза на някои белтъчини, влияе на активността на редица ферменти, повишава тонуса на мускулатурата, виляе на предаването на нервни импулси, необходими за всяка мека тъкан в организма.
Недостига на калий води до натрупване на излишно количество натрий в организма, оттоци, сърдечно-съдови заболявания.
Излишното количество калий води след себе си до отделянето на по-голямо количество натрий с урината, физическа и умствена превъзбуда, отрицателно се отразява на работата на сърцето.
Много калий се съдържа в: зеленчуците, плодовете, ягодите, зърнените култури, шоколада, а също така в рибата, говеждото и телешкото месо.

Калций (Ca). Това е основен елемент за нашите кости, ногти и зъби. Калцият също така уплътнява стените на съдовете, участва в процеса за съсирване на кръвта, нервно-мускулните съкращения, активизира работата на различни ферменти, регулира функцията на ентокринните жлези, оказва противовъзпалително въздействие. Калцият е много капризен елемент. За да се усвои от организма е необходимо достатъчно количество ненаситени мастни киселини. Ако в рациона има малко белтъчини, калцият се усвоява лошо, а ако няма калцеферол (витамин D), почти не се усвоява.
Недостига на калций води до замяната на калция със стронций, молекулярните структури на който много наподобяват тези на калция и това води до изменения в костите така наречените "шипове", а също така и до много други нарушения в организма и най-вече до остеопороза.
При излишно количество калций не усвоено от организма се наблюдава жажда, гадене, понякога спазми, възможни са отлагания във вътрешните органи. Усвояването на този елемент зависи също така и от неговото съотношение с магнезия и фосфора.
Калций се съдържа в добра за организма пропорция с магния в сардините, херингата, патладжаните, краставиците, салатата, чесъна, фасула, крушите, ябълките, гроздето, малините, белите гъби. В изварата, млякото, месото, хляба, зърнените култури съотношението на калция с магнезия е по-малко благоприятно за усвояване. Но затова пък в изварата има почти идеално съотношение между калций и фосфор. Също така в добра пропорция тези елементи се съдържат в краставиците, чесъна, гроздето. По-малко благоприятен е съюза между калция и фосфора в кашкавала, млякото, шарана, бялата риба, говеждото, свинския черен дроб, морковите, салатата, тиквата, елдата, овеса, гриса, просото.

Магнезий (Mg). Понижава нервно-мускулната възбудимост, контролира обмяната на веществата, синтеза на белтъчините, стимулира перисталтиката на дебелото черво и функционирането на жлъчката, способства за извеждането на холестерина от организма, явява се атагонист на калция, тъй като излишното количество калций и мазнини забавят всмукването на магнезий. Магнезия ни предпазва от възможно развитие на злокачесвени образования.
При недостиг на магнезий в организма се повишава нервната възбудимост, възможни са потръпвания на веждите, спазми в крайниците, изтръпване или пробождания в краката, виене на свят, загуба на равновесие, "мушички" се виждат пред очите, бърза умора, невнимателност, главоболие, повишено реагиране на промените на времето, тревога, слухови халюцинации, безсъние, кошмари, пристъпи на тъга и плач, тахикардия, безпричинни болки и спазми в стомаха, усещане за тежест в цялото тяло.
Излишно количество магнезий в организма заплашва да предизвика забавяне и сънливост, понижване на артериалното налягане, лошо усвояване на калция и като следствие от това остеопороза.
Магнезий се среща в повечето хранителни продукти (вж. Калций).

Фосфор (P). Взема участие в обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидратите, важен е за процеса на предаване на енергия, за построяването на клетките, ферментите, хормоните и много други съединения. Действието на фосфора в организма е свързано с калция, той по-добре се усвоява в присъствието на калцифероли (витамин D).
На фосфор са богати изварата, кашкавала, месото, мозъка, говеждия черен дроб, рибата, яйцата, бобовите растения, различните житни растения, орехите. Най-добре се усвоява от продуктите от животински произход. В съединение с калция протича много по-пълно усвояване (вж. Калций).

Хлор (Cl). Необходим е за образуването на солна киселина - основата на стомашните сокове. Способства за отлагането на гликогена в черния дроб, взема участие в образуването на кръвни телца и регулирането на водния обмен.
При недостиг на хлор (което в съвременните условия е практически невъзможно) се наблюдава понижаване на артериалното налягане, вялост, сънливост, повишение на азота в кръвта.
При излишно количество хлор (много често явление заради хлорирането на водопроводната вода) е възможно задържане на течности в организма, солите се отлагат в различни тъкани.
Хлор постъпва в организма във вид на Натриев хлорид (вж. Натрий).

Сяра (S). Влиза в състава на някои аминокиселини, инсулина, помага за регулирането нивото на глюкозата в кръвта.
Сяра се съдържа в месото, яйцата.

Микроелементи - Дневната необходима доза за човека от микроелементи се измерва в микрограмове и милиграми.

Ванадий (V). Този елемент дълго време не е бил забелязван от диетолозите. Но последните изследвания показват, че в съчетание с другите вещества той забавя стареенето и стимулира работата на клетките, убива болестотворните бактерии.
Вандий се съдържа в неолющения ориз, неолющения овес, репичките, ечемика, пшеницата, ръжта, елдата, салатите, суровия картоф, морковите, цвеклото, вишните, горските ягоди.

Йод (I). Необходим е за пълноценното функциониране на щитовидната жлеза, стимулира работата на клетките фагоцити, усилва окислителните процеси, използва се за профилактика против артеросклероза.
При излишно количество йод и неговите соли може да се развие чувствителност към него, алергична реакция във вид на хрема, обриви по кожата, сълзене.
Йод се съдържа в морските продукти, а също така в растенията, които са отгледани върху богата на йод почва.

Желязо (Fe). Влиза в състава на хемоглобина и червените кръвни телца, а също така на различни ферменти на черния дроб и далака. Стимулира функцията на кръвните телца.
Недостига на желязо се проявява във вид на слабост, бърза умора, "мушички" пред очите, сърцебиене и задух, чупливост на ногтите, бледа кожа, понижаване на имунитета. Жените по-често от мъжете изпитват недостиг на желязо във връзка с ежемесечната загуба на кръв, затова по време на месечния цикъл се нуждаят от увеличаване дозата на продуктите, които съдържат желязо.
Излишното количество желязо, което постъпва с храната заплашва да изведе от организма фосфора.
Източници на желязо са черният дроб, езика, заешкото месо, пуешкото месо, елдата, овеса, ечемика, просото, черната боровинка, прасковите, хайвера от есетрови риби. Много желязо също така има в говеждото, овчето, дюлите, фурмите, крушите, ябълките, сливите, кайсиите, шипката, хайвера на сьомгите, доматите, цвеклото, зелето, репичките, морковите, дините, цариградското грозде, вишните, касиса, ягодите, черешите, малините, горските ягоди.

Copyright © 2011 Sofia Kojoder.com